EN |
DE

SAMBRE RIVER BANKS IN CHARLEROI CITY CENTER | BELGIUM

CLIENT : CHARLEROI'S AUTONOMOUS PORT

CLOSED COMPETITION: 1st PRIZE ON THE RIVER BANKS PART  (MAIN PART OF THE PROJECT) | 3RD PRIZE FOR THE TRAINSTATION PLAZA (ADDED AFTERWARDS)

TEAM:

CARMEN DUPLANTIER ARCHITECT

ANOUK DEBARRE LANDSCAPE ARCHITECT

YON ANTON OLANO LIGHT PLANNING

PIRNAY INGENIEUR STRUCTURE

DATE : 2017

INTENTIONS :

BRING BACK THE RIVER SAMBRE TO CHARLEROI'S INHABITANTS


- physcally, by allowing them to walk at water level, to be much closer to the water.
- requalify the Sambre : water as a place to live, a place where cultural happenings as well as sport activities can take place

ACTIVATE the river banks by :

- turning the Sambre into a place of gathering

- turning the Sambre into a place of cultural happenings (floating theater)

- turning the Sambre in a pretty space

- turning the Sambre into a playground

- turning the Sambre into a History testimony

- multiply view points on the Sambre

- turning the Sambre in a promenade

- linking the Sambre to various infrastructures